Σήμερα, 6 Απριλίου, τιμήθηκε στην Κατερίνη η Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, ημέρα αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους. Η ημερομηνία αυτή, που καθιερώθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί φόρο τιμής στους Θρακιώτες που υπέστησαν διώξεις, βίαιους εκτοπισμούς και μαρτύρια, ξεκινώντας από την 6η Απριλίου 1914 έως και την οριστική εκρίζωση του ελληνισμού από την περιοχή το 1923.
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης με παρουσία πλήθους κόσμου, που προσήλθε για να τιμήσει τους προγόνους του και να αναλογιστεί τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.



Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, από την Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, από τον Δήμαρχο Κατερίνης Ιωάννη Ντούμο, από τον Εκπρόσωπο του ανώτερου Διοικητή Φρουράς Περιφεριακής Ενώτητας Πιερίας Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Χατζηκυριάκο Ιωάννη, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, από τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, από τον Διοικητή Πυροσβεστηκών Υπηρεσιών Περιφεριακής Ενώτητας Πιερίας, από την Διευθήντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, από την Θρακική Εστία Κατερίνης, από τον Σύλλογο Ανατολικοθρακών Περίστασης και Νομού Πιερίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γανόχωρας “ο Θρακικός”, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίτρους, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων, από τον Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πιερίας, από την Διοικούσα Επιτροπή Πιερίας Νέας Δημοκρατίας, από το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Πιερίας, από την Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος, από τον Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη, από τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας “Οι Σταυραετοί”, και από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, από τον Σύλλογο Σαρακατσανεών Νομού Πιερίας “Ο Κατσαντώνης”.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την ομιλία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και μέλους της Θρακικής Εστίας Κατερίνης, κ. Γεώργιου Μακρή. Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στις τραγικές σελίδες της ιστορίας του Θρακικού Ελληνισμού και υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης ως μέσο διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης.






























