To Δώρο Πάσχα 2025 αρχίζει να προπληρώνει σήμερα, Παρασκευή η ΔΥΠΑ σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.
Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα
Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνεται πως οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου το Δώρο Πάσχα σε όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους ανεξαρτήτου μορφής απασχόλησης τους. Υπενθυμίζεται δε πως το Δώρο θα είναι αυξημένο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό λόγω της νέας αναπροσαρμογής του προς τα πάνω στα 880 ευρώ μεικτά από 830 ευρώ μεικτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό του Δώρου Πάσχα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι διαμορφώνεται με βάση το καθεστώς απασχόλησης τους.
Αναλυτικά:
Εάν ένας εργαζόμενος αμείβεται με σταθερό μηνιαίο μισθό, τότε δικαιούται να πάρει για Δώρο Πάσχα το 50% του μισθού του.
Εάν κάποιος εργάζεται με ημερομίσθιο, τότε το Δώρο Πάσχα που θα λάβει θα αντιστοιχεί σε 15 πλήρη ημερομίσθια.
Εάν η εργασιακή σχέση ενός υπαλλήλου δεν καλύπτει το διάστημα (1η Ιανουαρίου – Μεγάλη Τετάρτη), τότε θα πάρει αναλογικά το Δώρο Πάσχα. Αυτό θα υπολογιστεί με βάση το διάστημα που εργάστηκε ο υπάλληλος . Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις απόλυσης ή παραίτησης.
Εάν ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, τότε από τον υπολογισμό του Δώρου θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα.
Διευκρινίζεται πως για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, αντιστοιχούν το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ενός ημερομισθίου.
Δώρο Πάσχα 2025: Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν το λάβετε
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, εάν ο εργοδότης δεν πληρώσει το Δώρο Πάσχα εντός της νόμιμης προθεσμίας στον εργαζόμενο, τότε ο τελευταίος είτε ατομικώς είτε είτε μέσω των σωματείων που τον εκπροσωπούν έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Εκεί ο εργαζόμενος μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και αυτή οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Η διαβίβαση της αναφοράς γίνεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα αυτό διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα προκειμένου να συλληφθεί αυτόφωρα ο εργοδότης.
Πηγή: enikos