Δεν απορροφώνται τα κονδύλια – Υποτιμάται η πρόληψη
Δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, τις προειδοποιήσεις για «μέγα-φωτιές» και τον τρόπο που δεν απορροφά τα κονδύλα που της δίνονται για δασοπροστασία και πρόληψη, ασκεί σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
Στις 14 Ιουνίου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης , δημοσίευσε μελέτη με θέμα «Πώς να ‘’τιθασεύσουμε’’ τις πυρκαγιές, εν μέσω κλιματικής αλλαγής – Η περίπτωση της Ελλάδας».
Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ ασκεί κριτική στην Ελλάδα για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τις καθυστερήσεις στα έργα δασοπροστασίας, στο ξεκίνημα της νέας αντιπυρικής περιόδου, που προβλεπόταν ήδη πως θα αποτελέσει την θερμότερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.
Στην πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη έρευνα, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει ισχυρές συστάσεις: Δώστε περισσότερο βάρος στην πρόληψη, δεν αρκεί η καταστολή. Επίσης διαπιστώνει καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, και το αντίστοιχο άρθρο του in.
Δραματική συρρίκνωση της Δασικής Υπηρεσίας
Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει ότι τα κονδύλια για τη Δασική Υπηρεσία έχουν συρρικνωθεί δραματικά, δικαιώνοντας τους δασολόγους, που διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την υποβάθμιση και την απαξίωση ενός θεσμού που είναι κατεξοχήν αρμόδιος για την προστασία των δασών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες, σημειώνει η έκθεση, «οι δημόσιες επενδύσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών επικεντρώνονταν όλο και περισσότερο στην καταστολή εις βάρος της πρόληψης, με τη χρηματοδότηση για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους για τη Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνονται σταθερά».
Ο ΟΟΣΑ παραπέμπει σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές μελέτες – μεταξύ άλλων του κορυφαίου Έλληνα δασολόγου Γαβριήλ Ξανθόπουλου, που αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση για τη Δασική Υπηρεσία μειώθηκε σχεδόν 30% την περίοδο 2010-2017 που συμπίπτει με το ξέσπασμα και την κορύφωση της μνημονιακής κρίσης. Ως αποτέλεσμα, το 2017, τα κονδύλια που διατέθηκαν στη Δασική Υπηρεσία ανέρχονταν στο ένα πέμπτο των κονδυλίων που διατέθηκαν στο Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Στον πίνακα που παραθέτει αποτυπώνεται εύγλωττα η δυσαναλογία μεταξύ της χρηματοδότησης μεταξύ των δύο φορέων.
«Οι δήμοι και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πρόληψη των πυρκαγιών αντιμετώπισαν επίσης παρόμοιες προκλήσεις», συμπληρώνει ο ΟΟΣΑ.
Κενά στην πρόληψη των πυρκαγιών
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι το κράτος, για να αντιμετωπίζει αυτή την ανισορροπία διέθεσε χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών, με το πρόγραμμα Antinero, με 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 22 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Στον πρόλογό της η έκθεση που βρίσκεται εδώ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η συχνότητα και η σφοδρότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών αυξάνεται στην Ελλάδα, προκαλώντας άνευ προηγουμένου αναστάτωση και αμφισβητώντας ολοένα και περισσότερο την ικανότητα της χώρας να συγκρατήσει απώλειες και ζημιές.
Αυτές οι προκλήσεις πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κλιμακωθεί η πρόληψη των πυρκαγιών και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό το έγγραφο παρέχει μια επισκόπηση των πολιτικών και πρακτικών της Ελλάδας για τις πυρκαγιές και αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα εξελίσσεται για να προσαρμοστεί στον αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς υπό την κλιματική αλλαγή».