Ο Βουλευτής ΝΙΚΗΣ Ν. Πιερίας, Κομνηνός Δελβερούδης, ορίστηκε Ειδικός Αγορητής της ΝΙΚΗΣ για το πρόσφατο Σχ. Νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Τόσο στις τέσσερις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής επισήμανε τα προβλήματα του εν λόγω νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας ότι:
Ενώ θα έπρεπε να προτάσσεται η προστασία του περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση, χωρίς κανένα ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προχωρά σε υπερπαραγωγή ενέργειας, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των ομίλων, παραγκωνίζοντας τους αυτοπαραγωγούς.
Με το νομοσχέδιο αναστέλλονται οι προθεσμίες υλοποίησης ΑΠΕ, ενώ θα έπρεπε να αποκλείεται πλήρως η αδειοδότηση, ιδίως εντός των καμένων και των παρακείμενων αυτών περιοχών. Αν δεν έβαζε φρένο ο ΟΦΥΠΕΚΑ, θα στήνονταν ΑΠΕ και στα καμένα του Έβρου και της Δαδιάς.
Πολύ καθυστερημένα θυμήθηκε η Κυβέρνηση, ότι δεν έχει προβλέψει την ανάγκη για αποθήκευση της υπερβάλλουσας ενέργειας, η οποία χάνεται!
Για τον λόγο αυτό, γίνονται περικοπές επειδή το δίκτυο είναι κορεσμένο και επιστρέφονται οι εγγυητικές που δόθηκαν για τα έργα, τα οποία δεν προχωράνε.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια αυξάνονται αντί να πέφτουν και την ίδια στιγμή, η πλεονάζουσα ενέργεια πετιέται στα σκουπίδια!
Ο Βουλευτής, σε συνέχεια των ανωτέρω, αναρωτήθηκε:
Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες της χώρας μας για ενέργεια σήμερα και ποιες θα είναι το 2030;
Η πραγματικότητα είναι, ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, έκανε λόγο για «φούσκα» που έχει διαμορφωθεί με την υπεραδειοδότηση έργων ΑΠΕ και την συνακόλουθη έκδοση Όρων Σύνδεσης, ιδίως από τον ΑΔΜΗΕ, πολύ πάνω από την τωρινή αλλά και την προβλεπόμενη – για το 2030 – ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος και ενέργειας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Δελβερούδης, αναφερόμενος στα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων, σημείωσε ότι:
Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και δεν υπάρχει κάποια οικονομοτεχνική μελέτη που να δικαιολογεί τεκμηριωμένα, ότι οι συγχωνεύσεις των ΦΟΔΣΑ είναι αναγκαίες και ότι οι νέοι φορείς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Πρόκειται για αντισυνταγματικές διατάξεις. αντίθετες στη νομοθεσία περί ΦΟΔΣΑ και στους νόμους περί ανωνύμων εταιρειών.
Είναι προφανές, ότι αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης, οδηγεί στον υπερσυγκεντρωτισμό και στην περιθωριοποίηση των Δήμων.
Ουσιαστικά, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα μπορεί πλέον να μεταφέρεται στις εταιρείες της αρεσκείας του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα και του Υπουργού!
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα μεγαλεπήβολα σχέδια της Κυβέρνησης, για την ενέργεια στην Κρήτη, τονίζοντας ότι:
Όσον αφορά τη γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης, Χανιά – Δαμάστα, μήκους 101 χλμ., οι τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι προειδοποιούν για τους κινδύνους σοβαρών ασθενειών από την έκθεση στα αυξημένα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ενώ, τεράστιες θα είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο μοναδικό σε κάλλος κρητικό φυσικό τοπίο, ιδιαιτέρως στις περιοχές NATURA και στις δασικές εκτάσεις.
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι δεν εξετάστηκαν καν εναλλακτικοί τρόποι διασύνδεσης, όπως είναι η υπόγεια ή η υποθαλάσσια διασύνδεση.
Συμπερασματικά, ο Βουλευτής και η ΝΙΚΗ, καταψήφισαν το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του!