Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι η υγεία θα είναι στις άμεσες προτεραιότητές της, τα πρώτα δείγματα γραφής μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.
Ειδικότερα, οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διαταράσσουν καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ιδιαίτερα στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, η κατάσταση είναι πολλές φορές εκρηκτική, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, που έβαλαν και βάζουν πλάτη τα τελευταία χρόνια.
Η Πρωτοβάθμια Υγεία στα Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, κατάσταση που ξεκίνησε από την εποχή του Covid, λόγω απόσπασης των ιατρών σε κεντρικές δομές και εμβολιαστικά κέντρα, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, παρά το τέλος της πανδημίας, όπως έχει ανακοινώσει επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα στο ΕΚΑΒ δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν δραματικές καταστάσεις και οδηγούν σε τραγικές απώλειες ζωών, στη νησιωτική χώρα και όχι μόνο.
Όσον αφορά την Πιερία μας, υπάρχει σημαντική έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε αρκετές ειδικότητες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα:
-Έλλειψη παθολόγων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα Εξωτερικά ιατρεία της Παθολογικής εδώ και 4 χρόνια.
-Έλλειψη ΩΡΛ εδώ και χρόνια.
-Ελλείψεις σε Νεφρολόγους, Ενδοκρινολόγους, Παιδιάτρους, Γαστρεντερολόγους.
-Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με τη συνδρομή αποσπασμένων, από τα Περιφερειακά Ιατρεία, μη ειδικευμένων ιατρών.
Επίσης, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων είναι εμφανής και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μ.Ε.Θ., στην οποία λειτουργούν μόνο οι 7 από τις 12 κλίνες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Σε δυσχερή θέση βρίσκονται και τα δύο Κέντρα Υγείας της Πιερίας που είναι «γυμνά» από ιατρικό προσωπικό, καθώς δεν προκηρύσσονται, εκ νέου, οι θέσεις μετά από τη συνταξιοδότηση ή την παραίτηση των υπηρετούντων ιατρών. Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, κενά που καλύπτονται από συμβασιούχους νοσηλευτές.
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και τα περιφερειακά -αγροτικά- ιατρεία του Νομού μας που λειτουργούν, πλέον, περιστασιακά, ήτοι 2-3 φορές τον μήνα, με αποτέλεσμα ακόμη και η ανάγκη συνταγογράφησης των φαρμάκων των κατοίκων να έχει μετατραπεί σε καθημερινό Γολγοθά.
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ, ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε οχήματα. Από τη μία πλευρά, οι συμβασιούχοι και το «γηρασμένο» προσωπικό δεν μπορούν να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία του και από την άλλη πλευρά, τα οχήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Πρόκειται, μάλιστα, για παλιά οχήματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά μηχανικές βλάβες και να βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Αυτή, δυστυχώς, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας μας. Και η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ γνωρίζει αυτά τα χρόνια προβλήματα, κάνει ελάχιστα, με αποτέλεσμα η λειτουργία των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ να έχει απαξιωθεί πλήρως και οι Έλληνες να πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία.
Το ΠΑΣΟΚ που εμπνεύστηκε και θεμελίωσε το Ε.Σ.Υ., με το όραμα του αείμνηστου Γιώργου Γεννήματα και του Παρασκευά Αυγερινού, δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανές την κατάρρευσή του.
Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. είναι ζωτικής σημασίας και για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει, πολλές φορές, ρεαλιστικές προτάσεις που, δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται πεισματικά να τις υιοθετήσει, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το ιδεολογικό της πρόσημο.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
– Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον Προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τη διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.
– Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
– Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατικά επιλεγμένες Διοικήσεις, με προκηρύξεις, θητεία, κριτήρια, διαρκή αξιολόγηση. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα.
– Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, Δημόσια κέντρα αποκατάστασης.
– Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και διαφανείς διαδικασίες. Αύξηση των αμοιβών με αναθεώρηση των μισθολογίων.
– Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
– Σε κάθε μεγάλο νησί επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά. Οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού.
– Στήριξη και αύξηση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας με ενσωμάτωση τους και στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
– Επαναφορά της πρότασης για κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους, που σήμερα πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια.
Μόνο αυτός είναι ο δρόμος, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση.
*Ο Κωνσταντίνος Κουτρούπας είναι Χειρουργός ΩΡΛ και Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πιερίας