email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Οι ξενοδόχοι ξεκινούν «πόλεμο» με το Airbnb: «Μιλάμε για τη ζωή μας»

διαφήμιση

H αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων και αύξηση του κόστους στέγασης

Οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα ξεκινούν καμπάνια κατά του Airbnb με στόχο την ανάδειξη των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που συνεπάγεται αναπόφευκτα η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Μιλάμε για τη Ζωή μας», θα περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και θεσμικές συναντήσεις με φορείς.

Η βραχυχρόνια μίσθωση, πηγή του κακού για ακίνητα και στέγαση

Σύμφωνα με μελέτη, η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αύξηση του κόστους στέγασης, και προβλήματα θορύβου και ασφάλειας στις γειτονιές. Οι ξενοδόχοι σημειώνουν ότι μία δίκαιη ρύθμιση θα είναι προς το συμφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν το λόγο προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε παρουσίαση επικαιροποιημένης μελέτης της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

Οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό ~18% κατά την περίοδο 2019 – 2023.

Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%.

Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών. Το περιορισμένο απόθεμα ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης συνεπάγεται την αύξηση του κόστους στέγασης.

Πρόκληση προβλημάτων θορύβου και ασφάλειας. Υπέρχρηση και επιβάρυνση τοπικών υποδομών. Διατάραξη της αίσθησης της κοινότητας, μετασχηματισμός γειτονιών.
Η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές.
40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει: «Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία «Μιλάμε για τη Ζωή μας», δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Πηγή: dnews.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα