email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Ολυμπος: Αυτή είναι η διαδρομή που προτείνεται από Ιούνιο έως Οκτώβριο

διαφήμιση

Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, όπου βρίσκεται και η συνηθέστερη πρόσβαση, λειτουργούν τέσσερα οργανωμένα καταφύγια στα οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω μονοπατιών.

Αυτά τα καταφύγια λειτουργούν συνήθως από Μάιο έως Οκτώβριο και εξυπηρετούνται με εφόδια που μεταφέρονται από μουλάρια.

Παρέχουν διαμονή, φαγητό, και συνήθως, διαθέτουν βασικές ανέσεις για τους επισκέπτες.

Η ύπαρξή τους καθιστά δυνατή την εξερεύνηση των ανώτερων ζωνών του βουνού, όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι περιορισμένη και οι υψομετρικές αλλαγές απαιτούν συχνά ενδιάμεση στάση για ανάπαυση.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ανάβαση και παραμονή στον Όλυμπο
Τα δύο πιο δημοφιλή σημεία εκκίνησης για την ανάβαση στα αλπικά πεδία είναι η θέση Γκορτσιά και η θέση Πριόνια που βρίσκονται πάνω από την κωμόπολη του Λιτοχώρου.
Η διαδρομή που ξεκινά από τη θέση Γκορτσιά θεωρείται η πιο εντυπωσιακή, καθώς περνάει από το πέρασμα του Λαιμού, προσφέροντας θέα σε όλο το μεγαλείο του μυθικού βουνού. Από εκεί, το οροπέδιο των Μουσών και ο Θρόνος του Δία δημιουργούν μια μοναδική εικόνα, ιδανική για φωτογραφίες και στιγμές περισυλλογής.

Η διαδρομή προτείνεται από Ιούνιο έως Οκτώβριο, και είναι καθαρά πεζοπορική σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι χωρίς τεχνικές δυσκολίες.

Το μονοπάτι ακολουθεί τα σημεία: Γκορτσιά (1.130 μ.) – Καταφύγιο Πετρόστρουγγας (1.940 μ.) – Κορυφή Σκούρτα (2.476 μ.) – Πέρασμα Λαιμού – Οροπέδιο Μουσών (2.600 μ.). Συνολικά, η διαδρομή είναι 11,3 χλμ με 1.600 μέτρα υψομετρική ανάβαση, κάτι που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση από τους πεζοπόρους. Μια ενδιάμεση στάση για διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγγας (3 ώρες, 5 χλμ πεζοπορία) συνιστάται, ώστε να γίνει η εμπειρία πιο εύκολη και ευχάριστη.

Το φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου είναι επίσης εντυπωσιακό. Στα χαμηλότερα υψόμετρα, ο επισκέπτης θα συναντήσει πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και οξιές, ενώ σε υψηλότερα σημεία το τοπίο γίνεται αλπικό με αραιότερη βλάστηση. Η πλούσια πανίδα του βουνού περιλαμβάνει σπάνια είδη πουλιών, ερπετών και θηλαστικών, καθιστώντας το ένα σημαντικό καταφύγιο βιοποικιλότητας.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα