email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Παραδοσιακές Μελωδίες από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

διαφήμιση

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης εκδήλωση αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου, συγγραφέα και αγιογράφο, καταγόμενο από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας (Πέμπτη, 19/12/2024).

Την λογοτεχνική βραδιά πλαισίωσαν με μουσική και τραγούδια «Οι Μελωδοί της Παράδοσης». Το μουσικό αυτό σχήμα γνωστό στην Πιερία, αλλά και ευρύτερα, προσμετρά 24 χρόνια ζωής στον καλλιτεχνικό χώρο και αποτελεί πλέον μέρος της πολιτιστικής ζωής της περιοχής μας και όχι μόνο.

Ρεπερτόριο του σχήματος είναι η έντεχνη και παραδοσιακή ελληνική μουσική. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στον ελλαδικό χώρο με έργα των πιο διάσημων, αλλά και λιγότερο γνωστών, συνθετών, ερμηνεύοντας τα έργα τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Τη βραδιά αυτή έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια που είχαν σχέση με το Αϊβαλί, τον τόπο καταγωγής του Κόντογλου, αλλά και άλλα τραγούδια που αναφέρονταν στη Μικρασία και τον ξεριζωμό του ’22.

2 Dimotiko Sxoleio Katerinis 1 1

Επικεφαλής, ψυχή και καλλιτεχνικός διευθυντής θα λέγαμε του μουσικού σχήματος είναι ο Δημήτρης Καραμούζας (κανονάκι), που πέρα από τις επαγγελματικές τους σπουδές ως εκπαιδευτικός, έχει σπουδάσει και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα άλλα μέλη του σχήματος είναι: Γιώργος Κωστόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Αποστολίδης (ούτι), Ελένη Νικολοπούλου (πλήκτρα), Κώστας Σιδηρόπουλος (μπάσο), Θωμάς Αρβανίτης (ακορντεόν), Γιώργος Καραμούζας (κιθάρα), Μιχάλης Τσίκρας (κρουστά), Καίτη Δάμπαση (τραγούδι), Αλέξανδρος Καλλιφατίδης (τραγούδι). Έκτακτη συμμετοχή στην εκδήλωση: Ηλίας Παπάζογλου (τραγούδι).

Εκείνο που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι όλοι αυτοί που αποτελούν το μουσικό σχήμα το κάνουν από αγάπη στη μουσική και στην έντεχνη παραδοσιακή μουσική, χωρίς να τους συνδέει κάποια επαγγελματική σχέση με τη μουσική και το τραγούδι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι

2 Dimotiko Sxoleio Katerinis 3 1

επιστήμονες (κυρίως εκπαιδευτικοί και γιατροί) που προσφέρουν τον προσωπικό τους ελεύθερο χρόνο στη διάδοση της έντεχνης και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Το γεγονός ότι συχνά παίζουν σε σχολεία ή σε εκδηλώσεις τις οποίες παρακολουθούν και παιδιά, δείχνει το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για τη διάδοση της μουσικής που υπηρετούν αφιλοκερδώς.

Είναι αξιόλογη και σημαντική η συμβολή των «Μελωδών της Παράδοσης» στη διατήρηση και διάδοση της έντεχνης παραδοσιακής μουσικής και κυρίως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και σε μαθητικούς πληθυσμούς και ευχόμαστε να μας χαρίζουν συχνά τέτοιες απολαυστικές βραδιές!

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα