Μια σημαντική και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση πριν από λίγα χρόνια φαίνεται να μην απολαμβάνει, πλέον, την εύνοια των παραγωγών. Πρόκειται για τον σιδερίτη, το τσάι του βουνού, η καλλιέργεια του οποίου στην περιοχή της Πιερίας έχει μειωθεί πλέον στο μισό.
Από τη μια πλευρά, οι μειωμένες εκτάσεις προκάλεσαν έλλειψη του προϊόντος, από την άλλη ανέβασαν κατακόρυφα την τιμή του πολύτιμου φυτού του ελλαδικού χώρου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της παραγωγού σιδερίτη, Ξανθής Πύρτσου, σε περιοχές των Πιερίων όπως Ρητίνη, Ελατοχώρι, Μοσχοπόταμο, οι παραγωγοί σιδερίτη έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, όπως και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, γιατί αφενός δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, αφού η συγκομιδή συμπίπτει, ταυτόχρονα, με αυτήν των κερασιών στην περιοχή, και αφετέρου πολλοί στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες.
«Γνωρίζω ότι πολλοί στο Λιτόχωρο αντικατέστησαν το τσάι, για παράδειγμα, με ακτινίδια, άλλοι εγκατέλειψαν τα χωράφια τους με σιδερίτη λόγω χαμηλών τιμών και κάποιοι στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, επειδή δεν είχαν ξηραντήρια», επισημαίνει η κα Πύρτσου.
Έλλειψη τσαγιού
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό, για την ίδια, από τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή είναι η συνεπακόλουθη έλλειψη τσαγιού. «Αυτή η κατάσταση από τη μια πλευρά είναι αρνητική, από την άλλη οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Η δική μου συγκομιδή και παραγωγή τελειώνει πριν από το Πάσχα και, μάλιστα, μιλάμε για περίπου έναν τόνο παραγωγή», λέει χαρακτηριστικά η κα Πύρτσου.
Μάλιστα, η ίδια σημειώνει ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν υπήρχε «πληθωρισμός» από σιδερίτη, η τιμή του στην αγορά ήταν χαμηλά στα 5-8 ευρώ, ενώ από πέρσι έφτασε να πωλείται πάνω από τα 15 ευρώ.
πηγη: ypaithros.gr