Στα Δημοτικά Συμβούλια της Κατερίνης είτε επικρατεί ηρεμία είτε γίνεται πανικός. Η τελευταία συνεδρίαση (19/3/2025) ανήκε στη δεύτερη κατηγορία. Ο Δήμαρχος, Γιάννης Ντούμος, εκνευρίζεται όταν η αντιπολίτευση εκτροχιάζει τη συζήτηση, ειδικά όταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Τσουπέης, μετατρέπει το Δ.Σ. σε κομματικό βήμα.
Ο Γιώργος Κυριακίδης, έμπειρος στο πολιτικό παιχνίδι, παίζει διπλό ρόλο: από τη μία προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, από την άλλη θολώνει τα νερά για να ξεχαστεί το «κακό παρελθόν» της Διοίκησης Κουκοδήμου, η οποία – κατά τη Διοίκηση Ντούμου – ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, άνθρωποι του πρώην Δημάρχου κινούνται στο παρασκήνιο, επιδιώκοντας να πλήξουν τον Ντούμο και να διασώσουν το παλιό σύστημα. Το παιχνίδι εξουσίας συνεχίζεται και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου – με υπόγειες συμφωνίες, εκδικητικές επιθέσεις και βρώμικο παρασκήνιο.
Το ζήτημα του παράνομου στεγάστρου
Στην αρχή της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την παράνομη τοποθέτηση στεγάστρου από επαγγελματία στην πλατεία του Πάρκου, κατά την περίοδο που Δήμαρχος ήταν ο Κώστας Κουκοδήμος. Η σημερινή Διοίκηση, εφαρμόζοντας τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις, προχώρησε στην αφαίρεση του στεγάστρου.
Περιστατικό μεταξύ Δημάρχου και πολίτη
Μεγάλο θέμα προέκυψε ξαφνικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19/3/2025, σχετικά με το ποιοι είναι δημοσιογράφοι, ποιοι όχι, ποιοι μπορούν να ασκούν δημοσιογραφία, ποιοι έχουν δικαίωμα βιντεοσκόπησης και ποιοι μπορεί να αποκλείονται.
Τι συνέβη; Ένας δημότης, που υπηρέτησε πιστά σε διάφορες θέσεις στο σύστημα του Κώστα Κουκοδήμου όταν εκείνος διετέλεσε Δήμαρχος Κατερίνης (2019-2023), παρακολουθεί εδώ και καιρό τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και συμμετέχει ενεργά σε επιθέσεις κατά της Δημοτικής Αρχής μέσω κειμένων που δημοσιεύει στο διαδίκτυο.
Στην τελευταία συνεδρίαση, ενώ μιλούσε ο Δήμαρχος, ο εν λόγω δημότης σήκωσε το κινητό του και άρχισε να τον βιντεοσκοπεί, εστιάζοντας επίμονα στο πρόσωπο του Δημάρχου και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιθανότατα, στόχος του ήταν να δημοσιεύσει το υλικό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, συνοδεύοντάς το με αρνητικά σχόλια.
Τότε ο Δήμαρχος, Γιάννης Ντούμος, απευθύνθηκε έντονα στον δημότη, ζητώντας του να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση. Τον ρώτησε αν είναι δημοσιογράφος, και ο δημότης απάντησε πως «δεν είναι».
Η νομική τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, έγκριτος δικηγόρος στην πόλη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ., ζήτησε από τον δημότη να σταματήσει τη βιντεοσκόπηση, επισημαίνοντάς του ότι παραβιάζει βασικό νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας περί προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, του εξήγησε πως, εφόσον ο Δήμαρχος δεν δέχεται να βιντεοσκοπείται από έναν πολίτη, τότε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η βιντεοσκόπηση πρέπει να σταματήσει, διότι προσβάλλει την προσωπικότητα του ατόμου.
Από εκείνο το σημείο και μετά, ξεκίνησε η συζήτηση για το αν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είχαν δίκιο ή άδικο. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των δημοτών.