Ανήμερα της Παναγίας τελέστηκε Εσπερινός και η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας στο μοναστήρι της Παναγίας Μακρυράχης. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρίας και ο λόγος του πατέρα Βαρνάβα που άγγιξε το πλήθος των πιστών που παρίσταντο για να τιμήσουν την Παναγία .
” Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Εύα γέννησε τον κόσμο, όμως η Παναγία μας τον αναγέννησε” είπε και τόνισε πως όλοι μας στα δύσκολα αναζητάμε την Παναγία να μας σκεπάσει.
Στη Παναγία Μακρυράχη παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος, Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Κομνηνός Δελβερούδης, η Αντιπεριφεριάρχης Νομού Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης, ο πρώην Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης Ηλίας Τάπρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και πλήθος κόσμου.
Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο που εορτάζει και ευχόμαστε η Παναγία να μας προστατεύει .
Η Ιστορία της Μονής
Το μοναστήρι δεσπόζει στη βορειοδυτική πλευρά της Πιερίας, σε απόσταση είκοσι πέντε χιλιομέτρων απότο κέντρο της Κατερίνης.
Από τα μέσα του 16ου αιώνα λειτουργούσε ως ενοριακή μονή και κατέστη πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Αρχικά ήταν ανδρώα
κοινοβιακή μονή. Στο πέρασμα των χρόνων, πολλές φορές αποτέλεσε στόχο των κατά καιρούς κατακτητών, καθώς διαδράματισε ενεργό ρόλο στον αντιστασιακό
αγώνα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της σε διάφορες χρονικές φάσεις.
Το σημερινό καθολικό της μονής είναι κτίσμα του 1958 σε ρυθμό μονόκλιτης
βασιλικής. Στο εσωτερικό του αποθησαυρίζεται ιστορικό εικόνισμα, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Από το 1993 λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή μονή.
Πύρινος λόγος υπέρ των Ελλήνων από Ινδιάνο Κολομβιανό Επίσκοπο.