Προς διπλασιασμό με νέο ταβάνι τις 50.000 ευρώ τα μικροδάνεια αγροτών διατηρώντας μηδέν εξασφαλίσεις
Εν τω µεταξύ, αυτό που επιχειρείται για το υφιστάµενο Ταµείο Αγροτικών Μικροδανείων είναι να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισµα, καθώς πολλές παλαιότερες αιτήσεις είναι ανενεργές. ∆ηλαδή έχουν δεσµευθεί τα κεφάλαια, αλλά ο δικαιούχος φαίνεται να µην προτίθεται τελικά να προχωρήσει σε εκταµίευση του ποσού. Με αυτόν τον τρόπο αναµένεται να διοχετευθούν στην αγορά επιπλέον κονδύλια, ενώ µέχρι στιγµής είναι διαθέσιµα περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Η επίσηµη παρουσίαση από τις διαχειριστικές αρχές των νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων για την ΚΑΠ 2023-2027 αναµένεται να πραγµατοποιηθεί Τρίτη 10 ∆εκεµβρίου στην Καβάλα κατά τη διάρκεια της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης.
Μείγµα 55-45 δανεισµού και καθαρής επιδότησης Νέων
Παράλληλα προχωράει και ο σχεδιασµός για το Ταµείο Νέων Αγροτών που θα αφορά παραγωγούς κάτω των 40 ετών και οι οποίοι δεν έχουν λάβει ποτέ πριµ πρώτης εγκατάστασης. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι διαχειριστικές αρχές φιλοδοξούν να ορίσουν ένα µείγµα 55% δανεισµού και 45% επιχορήγησης και να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του στρατηγικού σχεδίου της χώρας που κάνει λόγο για µέγιστο ποσό ανά δικαιούχο τα 100.000 ευρώ. Στόχος είναι να υπάρξει ένα ισχυρό κίνητρο για ένταξη νέων παραγωγών στο σχετικό Ταµείο, καθώς στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο και εώς το 2027 δεν προβλέπεται επιπλέον πρόσκληση Νέων Αγροτών πέρα από αυτή που δροµολογείται για τέλος Νοεµβρίου-αρχές ∆εκεµβρίου.
Για παράδειγµα ένα µείγµα δανεισµού 55% και 45% επιχορήγησης, µεταφράζεται σε δάνειο 55.000 ευρώ και πριµ εγκατάστασης µη επιστρεπτέο από τον παραγωγό ύψους 45.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά και µικρότερα ποσά, µε τον περιορισµό που θα υπάρχει να είναι µόνο πως η καθαρή επιδότηση πρέπει να είναι µικρότερη από το ποσό του δανεισµού. Όπως και να έχει τα κριτήρια ένταξης αναµένεται να είναι παρόµοια µε εκείνα που προβλέπονται στην πρόσκληση Νέων Αγροτών του ΠΑΑ.