Το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο.
Το σαφράν ή αλλιώς «κόκκινος χρυσός» συλλέγεται με κόπο γι’ αυτό και είναι τόσο ακριβό. Η συγκομιδή του γίνεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus.
Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου. Αν και η ακριβής προέλευση του σαφράν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, χρησιμοποιείται για σχεδόν 4.000 χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το σαφράν καλλιεργείται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κοζάνης, και είναι γνωστό ως Κρόκο Κοζάνης.
Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων. Αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
Μερικά ισχυρά αντιοξειδωτικά του σαφράν περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
– κροκίνη
– κροκετίνη
– σαφρανάλη
– πικροκροκίνη
– καεμπφερόλη
Η κροκίνη είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο αντιοξειδωτικό στο σαφράν. Είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα του κρόκου και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από προοδευτική βλάβη.
Η έρευνα δείχνει ότι η σαφρανάλη μπορεί να έχει οφέλη για διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως:
– φλεγμονή
– άσθμα
– υπέρταση
– καρκίνος
– κατάθλιψη
Τέλος, η καμπφερόλη βρίσκεται στα πέταλα του λουλουδιού. Αυτή η ένωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του σώματος από διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, της γρίπης, του HIV και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.
Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι το σαφράν και οι ενώσεις του έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα ή καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου ενώ αφήνουν τα υγιή κύτταρα άθικτα.
Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το αποτέλεσμα ισχύει για διάφορους τύπους καρκίνου όπως:
– καρκίνος του παχέος εντέρου
– καρκίνος του μαστού
– καρκίνος του πνεύμονα
– καρκίνος του προστάτη
– καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
– λευχαιμία
– καρκίνος του εγκεφάλου
Το σαφράν έχει συνδεθεί με μερικά ακόμη οφέλη για την υγεία, τα οποία όμως δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς:
– Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου: Έρευνες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.
– Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Μια μελέτη του 2017 σε ζώα διαπίστωσε ότι το σαφράν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
– Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD): Το σαφράν φαίνεται να βοηθά στη βελτίωση της όρασης σε ενήλικες με AMD και να προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία συνδέεται με την AMD.
– Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πηγή: healthstat.gr