Τα οφέλη και οι παρενέργειες του… αμφιλεγόμενου σκόρδου ενόψει 25ης Μαρτίου.
Το ωμό σκόρδο αποτελεί μια θρεπτική τροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μία σκελίδα περιέχει 15 θερμίδες, 3 γραμμάρια υδατάνθρακες, 0,58 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2,85 mg βιταμίνης C, 1,29 mg σελήνιο και 0,15 mg σιδήρου.
Η κατανάλωση ωμού σκόρδου έχει συνδεθεί με ενισχυμένα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ενώ η προσθήκη του σε διάφορες συνταγές μπορεί να αυξήσει τη διατροφική τους αξία.
Το σκόρδο περιέχει αλλιίνη και αλλιινάση, δύο ενώσεις που, όταν το σκόρδο τεμαχιστεί ή πολτοποιηθεί, σχηματίζουν αλισίνη.
Η αλισίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του σκόρδου, διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, συγκαταλέγεται στις τροφές που συνδέονται με τη μακροζωία.
Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση σκόρδου
Παρά τα οφέλη του, η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ως πικάντικη τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, διάρροια, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και κακοσμία. Σύμφωνα με το healthstat.gr, η κατανάλωση με μέτρο είναι απαραίτητη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την ημερήσια κατανάλωση μίας έως δύο σκελίδων σκόρδου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς το σκόρδο μπορεί να επιδεινώσει την καούρα.
Παρότι το ωμό σκόρδο έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα σε σχέση με το μαγειρεμένο, διατηρεί περισσότερη αλισίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται η κατανάλωση μίας έως δύο σκελίδων καθημερινά. Σε περίπτωση εμφάνισης παρενεργειών, όπως καούρα, παλινδρόμηση οξέος ή αυξημένη αιμορραγία, η πρόσληψη θα πρέπει να μειωθεί.
Πηγή: dnews.gr