Άφθες
Από τη Ρίτα Βελώνη
Απαλλαγείτε μια και καλή από τις μικρές, αλλά επώδυνες πληγές στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (υπολογίζεται περίπου το 20% των ενηλίκων και το 37% των παιδιών και των εφήβων) υποφέρει από άφθες και αφθώδεις στοματίτιδες.
Πρόκειται για εκείνες τις μικρές «πληγές» στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή μέσα από τα μάγουλα, που προκαλούν πόνο και έντονη ενόχληση, ιδιαίτερα τρώγοντας ή πίνοντας κάτι με ξινή ή αλμυρή γεύση.
Πώς προκαλούνται
Οι άφθες αποδίδονται σε πιθανή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις στρες, έντονης κόπωσης, κάποιας ασθένειας ή σε αλλεργίες από τροφές και φάρμακα.
Επίσης, τα μικρά, αλλά πολύ επώδυνα αυτά έλκη, που δυσκολεύουν την ομιλία και τη μάσηση, συχνά προκαλούνται και από χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών καθώς και από οδοντιατρικές επεμβάσεις. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο η καθηγήτρια Αϊρήν Λι από το τμήμα Δερματολογίας του Royal London Hospital:
«Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τις άφθες είναι: η έλλειψη σιδήρου, η έλλειψη βιταμινών, κάποιο μικρόβιο της στοματικής κοιλότητας (π.χ. ο στρεπτόκοκκος) καθώς και οι μικροτραυματισμοί στο εσωτερικό του στόματος (π.χ. από την οδοντόβουρτσα κ.ά.)».
Δείτε Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια,αλλά απο το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα!
Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν
και Σημάδια που δείχνουν πως έχετε έλλειψη βιταμινών
Αντιμετώπιση
Εκτός από καλή στοματική υγιεινή, που είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιο αντισηπτικό ή, αν οι άφθες είναι ερπητικού τύπου, να χορηγήσει αντιβίωση. Αν οι άφθες είναι πολλές και πονούν υπερβολικά, συνιστάται η λήψη φαρμάκων από το στόμα, κυρίως κορτιζονούχων. Αν είναι λίγες (2-3), τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά και με κορτιζονούχα αλοιφή.
Δείτε όμως: ΠΡΟΣΟΧΗ: Δες τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών στο σώμα σου
Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό!
Με τη βοήθεια της φύσης
Αφέψημα εχινάκειας:
Ρίχνετε σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα εχινάκειας (θα τη βρείτε σε μαγαζιά που πωλούν βότανα) και την αφήνετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζετε και κάνετε πλύσεις (έως και τρεις φορές ημερησίως) μετά τα γεύματα στα σημεία όπου υπάρχουν οι άφθες. (Η εχινάκεια είναι βότανο γνωστό για την αντιβακτηριακή του δράση στις μολύνσεις του στόματος.)
Δείτε και Εχινάκεια (εχινάτσεα), το σημαντικότερο φαρμακευτικό βότανο στον κόσμο
Αφέψημα φασκόμηλου:
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνετε 1-2 κουταλιές του τσαγιού φύλλα φασκόμηλου και τα αφήνετε για δέκα λεπτά. Σουρώνετε και κάνετε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα. Το φασκόμηλο είναι το κλασικό φάρμακο για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των αμυγδαλών. Ως γαργάρα βοηθά στη θεραπεία ουλίτιδας, φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τις άφθες.
Δείτε και Φασκόμηλο το βότανο της αθανασίας!
Πρέπει να ξέρετε:
Οι άφθες στην πλειοψηφία τους είναι αθώες. Όμως εάν σας ταλαιπωρούν συχνά (4-5 φορές το χρόνο), καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Καμιά φορά μπορεί να σχετίζονται με αναιμία (λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος) και τότε θα υποχωρήσουν εφόσον αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μήπως έχεις έλλειψη σε κάποια από τις βιταμίνες Β;
Όσο υπάρχουν άφθες στο στόμα, να αποφεύγετε τις αλμυρές τροφές, τα καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή. Οι στοματοπλύσεις με σοδόνερο ή χλιαρό χαμομήλι (στα σημεία όπου υπάρχουν άφθες), μερικές φορές την ημέρα, βοηθούν επίσης στην αποφυγή των μολύνσεων του στόματος.
Πηγή: www.womenonly.gr