email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Κρίταμο: Εξαιρετικό τονωτικό, διουρητικό, καθαριστικό λεμφικού και αίματος, ευεργετικό για το συκώτι

διαφήμιση

ΚΡΙΤΑΜΟΣ
Τον συναντήσαμε σε αμμώδη ακτή της βόρειας Κρήτης, δίπλα στα Κρινάκια, να καμαρώνουν παρέα και να γεύονται την αλμύρα της θάλασσας και τον απογευματινό καλοκαιρινό αέρα.

Δεν είναι άλλο από το “Κρίθμον” του ‍Διοσκουρίδη ο οποίος αναφερόμενος σε αυτό γράφει: “… Θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχυ.

Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση …” και συνεχίζει
´λαχανεύεται εφθόντε και ωμόν εσθιόμενον, και ταριχεύεται εν άλμη´, δίνοντας μας ξεκάθαρα την χρήση του ως τουρσί.

Λέγεται ότι ο Προμηθέας έφερε τη φωτιά στη γη κρυμμένη στους μίσχους του “μάραθου της θάλασσας” όπως λέγεται διαφορετικά ο Κρίταμος.

Άλλες ιστορίες λένε επίσης ότι το ίδιο φυτό χρησιμοποιήθηκε από την Εκάτη για να προετοιμάσει ένα γεύμα για τον Θησέα πριν από την πάλη του ενάντια στον Μινώταυρο. Ο Θησέας σκότωσε τον ταύρο και η νίκη του αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στη δύναμη που πήρε από τον κρίταμο.

Ένα φυσικό ορεξιογόνο, εξαιρετικό τονωτικό για οργανισμούς καταπονημένους και κουρασμένους. Καθαρίζει το λεμφικό σύστημα, προάγει τη διούρηση και είναι ευεργετικό και για το ήπαρ.

Συλλέγουμε από τον Μάιο τα φύλλα του αλλά και τώρα μπορούμε να συλλέξουμε τα άνθη, τους βλαστούς και όσα φύλλα δεν έχουν κιτρινίσει. Εξαιρετικά στη χωριάτικη σαλάτα όπως είναι αλλά και ως τουρσί φυσικά. Συνταγές θα βρούμε πολλές στο διαδίκτυο.

Επίσης μπορούμε να τον κόψουμε μικρά κομματάκια να τον αποξηράνουμε και να τον κάνουμε σκόνη. Γίνεται εξαιρετικό καρύκευμα αλατιού.

Όμως η χρήση του Κρίταμου δεν σταματάει μόνο στη βρώσιμη χρήση.

Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του Κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία. Τα αιθέρια έλαια και άλλα εκχυλίσματα κρίταμου είναι επί του παρόντος πολύ δημοφιλή σε καλλυντικά παρασκευάσματα κατά της γήρανσης και κατά της κυτταρίτιδας

Οι ειδικευμένοι παρασκευαστές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιθέριο έλαιο ή βάμμα κρίταμου για ανανέωση του δέρματος ως προσθετικό αντιγηραντικό ίαμα, σε υπερχρωματισμό (καφέ κηλίδες), για τη βελτίωση του τόνου του δέρματος.

Κατά της κυτταρίτιδας και σε κρέμες για βοήθεια αποστράγγισης λεμφικού συστήματος. Εξαιρετικό για την υποστήριξη της υγιούς κυκλοφορίας των υγρών και της κατακράτησης νερού.

Για μένα ο Κρίταμος είναι ο προάγγελος μα και ο φύλακας του Καλοκαιριού.
Τον έχω ταυτίσει με αμμουδιές, με ξεγνοιασιά, με χρόνια ανέμελα και καλοκαιρινούς έρωτες. Και όταν τα άνθη και τα φύλλα του αρχίζουν να χάνουν το έντονο πράσινο χρώμα τους και να γίνονται κίτρινα με πιάνει λίγο θλίψη…

Μα έτσι είναι ο κύκλος…

Του χρόνου πάλι καλέ μου..
“Τροφή-Φάρμακο”: Συμπληρώνω, Τα αντιοξειδωτικά του Κρίταμου έχουν μεγάλη ευθύνη για την φαρμακευτική του δράση και το καθιστούν ωφέλιμο στην πρόληψη των ασθενειών:

Επιβραδύνει την γήρανση.
Προστατεύει την όραση.
Συμμετέχει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων
Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και την άνοια.
Η χρήση του ως τροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη των Στεφανιαίων παθήσεων, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ω 3 λιπαρά οξέα: Ωφελούν την καρδιά, μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
Είτε σε μορφή εκχυλίσματος είτε σε μορφή αιθέριου ελαίου, έχει υψηλή αγγειοδιασταλτική δράση.
Ενδιαφέρουσα είναι και η αντιμικροβιακή ιδιότητα του θαλάσσιου φυτού, καθώς μπορεί να αναστείλει τη δράση ανθρώπινων παθογόνων βακτηρίων, για παράδειγμα αντιμετωπίζει την σαλμονέλα.
Σύμφωνα με μελέτη, η ουσία φαλκαρινδιόλη, όταν απομονωθεί από τα φύλλα του Κρίταμου, αναστέλλει την ανάπτυξη του Micrococcus Luteus και Bacillus Cereus.
Τα φύλλα σε μορφή τουρσί ή ο χυμός του φυτού, καταναλώνονται ως χωνευτικά, χάρη στις στομαχικές, πεπτικές και ανθρακούχες ιδιότητές του.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη C, λειτουργεί ως αντισκορβουτικό μέσο.
Το αφέψημα χρησιμοποιείται επίσης ως καλό διουρητικό για την φροντίδα των ουρογεννητικών οργάνων, αλλά και του συκωτιού.
Όπως τα περισσότερα αφεψήματα βοτάνων, το Κρίταμο καταναλώνεται ακόμη για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την θεραπεία του κοκκύτη.
Το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμά του συναντώνται ακόμη και σε καλλυντικά προϊόντα, καθώς έχουν επουλωτική και αντιγηραντική δράση. Επιτυγχάνουν έτσι την ανανέωση και την τόνωση της επιδερμίδας.

Γράφει ο φυσιοδίφης – ερευνητής βοτανολογίας: Άρης Πέτρου Παπαδάκης.

πηγη: proionta-tis-fisis.com

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα