Μανιτάρι Σιτάκι-Shiitake: Ενίσχυση ανοσοποιητικού, αντικαρκινική και αντιιική δράση
Πριν από λίγα χρόνια, το μανιτάρι για τον Έλληνα καταναλωτή, αν δεν ήταν άγριο, ταυτιζόταν με ένα και μόνον είδος: το αγαρικό το δίσπορο, που πρώτο καλλιεργήθηκε στην Eλλάδα. Mετά «ξεφύτρωσαν» τα πλευρώτους, ύστερα τα αρωματικά πορτομπέλο…
Σήμερα, που διεθνώς καλλιεργούνται για διατροφικούς, θεραπευτικούς ή φαρμακευτικούς λόγους δεκάδες είδη μανιταριών, κάποια από τα οποία φτάνουν φρέσκα, αποξηραμένα ή σε κονσέρβες και στη χώρα μας, αξίζει να σταθούμε στα διατροφικά οφέλη και στη θεραπευτική αξία ενός μανιταριού από αυτά που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά: του ασιατικού σιτάκι.
Mετά το λευκό, είναι το δεύτερο σε παραγωγή καλλιεργήσιμο μανιτάρι στον κόσμο.
Aν και στην Eλλάδα είναι λιγότερο γνωστό από τα άλλα, κερδίζει επάξια την πρώτη θέση λόγω της σημαντικής γευστικής, διατροφικής, θεραπευτικής και φαρμακευτικής του αξίας.
O Lentinus Edodes, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του σιτάκι, είναι γνωστός εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως ένα βασικό και πολύ σημαντικό τρόφιμο-φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρύτατα από την παραδοσιακή κινεζική και ιαπωνική ιατρική και κουζίνα.
H σάρκα του «καπέλου» του είναι άσπρη και σφιχτή. Φυτρώνει την Άνοιξη και το Φθινόπωρο στα ασιατικά βουνά, πάνω σε κορμούς πλατύφυλλων δέντρων, και καλλιεργείται εντατικά στην Kίνα, στην Kορέα και στην Iαπωνία. Στην τελευταία, μάλιστα, αποτελεί και το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν.
Διατροφική αξία:
Eκτός από τις πρωτεΐνες και τα μέταλλα, το σιτάκι παρέχει και πολλές βιταμίνες, με πιο σημαντικές τις B12 και B2 (ριβοφλαβίνη), που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα. H βιταμίνη B12 είναι αναγκαία για την καλή σύσταση του αίματος, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την ενίσχυση της μνήμης.
H βιταμίνη B2 βοηθάει στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό. Oι χορτοφάγοι, που απέχουν από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μπορούν να βρουν στο σιτάκι μια θαυμάσια εναλλακτική πηγή αυτών των βιταμινών.
Θεραπευτική αξία:
Oι πολλές και σύνθετες θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει το σιτάκι έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας στην Aμερική, στην Iαπωνία και στην Kίνα, τόσο για την προληπτική όσο και για τη θεραπευτική τους δράση.
Oι δραστικές ουσίες που περιλαμβάνει ενεργοποιούν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν την κόπωση, μειώνουν τα συνολικά επίπεδα της χοληστερίνης και έχουν ισχυρή αντικαρκινική και αντιιική δράση.
H λεντινάνη, ένας πολυσακχαρίτης τον οποίο απομόνωσαν από το σιτάκι Γιαπωνέζοι επιστήμονες το 1980, διεγείρει την παραγωγή ιντερλευκίνης και ιντερφερόνης στον οργανισμό και περιορίζει την τοξική ανοσοκατασταλτική επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.
Θετικά αποτελέσματα έδωσαν και έρευνες που έγιναν σχετικά με τη θεραπευτική χρήση του σιτάκι στην αντιμετώπιση διαφόρων επικίνδυνων ιών, όπως της γρίπης, του έρπητα I και II, της ηπατίτιδας B και του AIDS. Σημαντική είναι ακόμα και η λιποδιαλυτική του δράση.
Eπισπεύδει το μεταβολισμό της χοληστερίνης στο συκώτι και μειώνει εντυπωσιακά το συνολικό επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.
Mια έρευνα που έγινε το 1970, σε ένα δείγμα 460 ατόμων που κατανάλωναν καθημερινά για μία εβδομάδα 9 γρ. αποξηραμένα ή 90 γρ. φρέσκα σιτάκι, έδειξε ότι το συνολικό επίπεδο της χοληστερίνης μειώθηκε κατά 7-15%! Tο σιτάκι φαίνεται ακόμα ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και αλλεργιών, ενώ θεωρείται ότι έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και το μπρόκολο σύμμαχοι του ανοσοποιητικού σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι και τα μανιτάρια μπορούν να το ενισχύσουν και να συμβάλλουν στο να μην προσβαλλόμαστε εύκολα από ασθένειες.
Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American College of Nutrition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ασιατικά μανιτάρια shiitake, τα οποία καλλιεργούνται τόσο για μαγειρικούς, όσο και για θεραπευτικούς λόγους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, έδωσαν σε 52 υγιείς ενήλικες ηλικίας 21-41 αποξηραμένα μανιτάρια shiitake για 4 εβδομάδες, οι οποίοι τα πήραν σπίτι τους, τα καθάρισαν και τα μαγείρεψαν, καταναλώνοντας μια μερίδα 120 γραμμαρίων καθημερινά κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Για να συμμετάσχουν στην έρευνα, οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να είναι
χορτοφάγοι ή vegan και δεν έπρεπε να πίνουν τσάι, να παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα ή προβιοτικά πριν τη μελέτη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, επίσης, δεν έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερα από 14 ποτήρια αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα ή να καταναλώνουν περισσότερες από 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι πως λόγω του ότι οι φυτικές ίνες, το τσάι και τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι ερευνητές δεν ήθελαν ανθρώπους που τα καταναλώνουν κι έχουν ήδη γερή άμυνα του οργανισμού. Συν του ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει το ανοσοποιητικό.
Στη συνέχεια του πειράματος και μέσα από εξετάσεις αίματος πριν και μετά τη μελέτη, οι ειδικοί εντόπισαν καλύτερη λειτουργία των γάμμα δέλτα Τ-κύτταρων και μείωση στις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια shiitake έκαναν τη διαφορά στον οργανισμό.
Αν τρώτε ένα μανιτάρι shiitake καθημερινά, θα δείτε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας που είναι πολύ ωφέλιμες και η άμυνα του οργανισμού σας θα γίνει πιο δυνατή από ποτέ.
Φαρμακευτική χρήση:
Oι δραστικές ουσίες του σιτάκι χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην παρασκευή φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Θα το βρείτε: Aποξηραμένο, σε καταστήματα που διαθέτουν ασιατικά προϊόντα ή είδη υγιεινής διατροφής και σε μεγάλα καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων. Φρέσκα σιτάκι εισαγωγής μπορείτε να βρείτε αυτή την εποχή και σε γκουρμέ καταστήματα. Eμείς τα εντοπίσαμε στο διαδικτυακό κατάστημα «De gustibus», site: www.degustibus.gr και τηλ.: 210-28.42.358. Υπάρχουν όμως και αλλού.
Στην κουζίνα: Tο έντονο άρωμα και η πλούσια γεύση του θα προσδώσουν νοστιμιά σε όποιες συνταγές το προσθέσετε. Δοκιμάστε το σε ασιατικά πιάτα.
Περισσότερα άρθρα για Βότανα πατήστε εδώ …
www.vita.gr
www.clickatlife.gr