email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

15 σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας

15 σπιτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας
διαφήμιση

Σπιτικές λύσεις

Τα ιάματα για τη βρογχίτιδα περιλαμβάνουν μερικά κοινά και εύχρηστα βότανα και μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, τζίντζερ, φύλλα δάφνης, μέλι, κρεμμύδι, κιχώριο, ευκάλυπτο, άρκευθο και θυμάρι.

Η βρογχίτιδα μπορεί να προκληθεί λόγω λοιμώξεων, που έχουν προσβάλλει τους βρόγχους, και οφείλονται σε βακτήρια και ιούς ή άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και η εισπνοή βλαβερών αναθυμιάσεων και σκόνης.

Η φλεγμονή των αεραγωγών των πνευμόνων προκαλεί τα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της βρογχίτιδας και περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, πόνους σε όλο το σώμα και δύσπνοια. Υπάρχει η οξεία και η χρόνια βρογχίτιδα.

Παρόλο που η χρόνια μορφή χρειάζεται ειδική ιατρική περίθαλψη, η ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη βρογχίτιδα μπορεί να εξασφαλιστεί από μερικές εύκολες στην πράξη σπιτικές θεραπείες. Οι θεραπείες για την βρογχίτιδα έχουν γίνει αποδεκτές από αρκετούς θεραπευτές.

Η βρογχίτιδα αφορά την φλεγμονή των βρόγχων (αεραγωγοί των πνευμόνων).
Προκαλείται λόγω φλεγμονής στην τραχεία (τραχείς) και των μεγάλων και μικρών βρόγχων από λοίμωξη ή άλλους παράγοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση της βλεννώδους επένδυσης των αεραγωγών. Τα τοιχώματα των βρόγχων παράγουν βλέννα για να παγιδεύσουν τη σκόνη και άλλα σωματίδια που διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας εμφανίζονται όταν μια λοίμωξη προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων, γεγονός που τους αναγκάζει να παράγουν περισσότερη βλέννα από το συνηθισμένο. Το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλλει αυτή την επιπλέον βλέννα μέσω του βήχα.

Παρακάτω είναι μερικές απλές και εύκολες στη χρήση θεραπείες για τη βρογχίτιδα:

Κουρκουμάς.
Το κουρκούμι αποδεδειγμένα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ζεστό γάλα για να προσφέρει ανακούφιση από τη βρογχίτιδα.

Τζίντζερ.
Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιπυρετικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πυρετού και της αίσθησης ρίγους που συνοδεύουν τη βρογχίτιδα. Παρέχει επίσης ανακούφιση από τον πονόλαιμο λόγω του συνεχούς βήχα.

Tea Tree.
Αυτό το αιθέριο έλαιο καταπραΰνει τους αποκλεισμένους αεραγωγούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως εισπνοή ατμού.

Γλυκάνισος.
Ο γλυκάνισος έχει τόσο αποχρεμπτικές όσο και αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση του φλέγματος από τους πνεύμονες.

Κάρδαμο.
Το κάρδαμο δρα ως αποσυμφορητικό και αποχρεμπτικό ενώ ανακουφίζει από το βήχα που προκαλείται από βρογχίτιδα.


Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν αποδειχθεί ότι δρουν ως αποχρεμπτικά και για να μειώσουν τη φλεγμονή λόγω της παρουσίας του φλαβονοειδούς κερκετίνη, η οποία αναστέλλει το ένζυμο lipoxygenase. Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα.

Κιχώρι.
Η ξηρή ρίζα αυτού του βοτάνου έχει ισχυρές αποχρεμπτικές ιδιότητες και μπορεί να καταναλωθεί με μέλι για καλύτερα αποτελέσματα.

Ευκαλυπτέλαιο.
Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου που συνδέεται με τον συνεχή βήχα και απομακρύνει τα φλέγματα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Λάδι καμφοράς.
Αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για πολλά θεραπευτικά λάδια που χρησιμοποιούνται για τρίψιμο στη θεραπεία των κρυολογημάτων. Είναι αντιφλεγμονώδες και καταπραΰνει τους πόνους που σχετίζονται με τη συμφόρηση.

Άρκευθος.
Ο Άρκευθος θεωρείται μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολογήματα, τον βήχα και την απομάκρυνση του φλέγματος. Χρησιμοποιούνται γενικά με τη μορφή εισπνοών ατμού.

Μαύρο πιπέρι.
Η κατανάλωση πιπεριού βοηθά στην αραίωση της βλέννας που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της βρογχίτιδας και καθιστά ευκολότερη την αποβολή.

Μέλι.
Το μέλι βοηθά ως καταπραϋντικό του λαιμού και ανακουφίζει από τον βήχα.
Το αγνό μέλι έχει πολύ περισσότερες επιδράσεις:

Θυμάρι.
Το θυμάρι έχει αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Phytotherapy, οι οποίες ανακουφίζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη βρογχίτιδα.

Δάφνη.
Τα φύλλα της δάφνης είναι μία πλούσια πηγή του φλαβονοειδούς κερκετίνη, το οποίο αναστέλλει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη βρογχίτιδα, σύμφωνα με το βιβλίο “Prescription for Dietary Wellness”.

Νερό.
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Bastyr πιστεύουν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού ή άλλων φυσικών ροφημάτων/υγρών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της βρογχίτιδας σε κάποιο βαθμό.

proionta-tis-fisis.com  

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα