email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Λαζάνια με κιμά

διαφήμιση

Υλικά 

Για το κιμά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1.250 γρ. κιμά μοσχαρισιο 

1 φέτ. μπέικον 

2 κρεμμύδια 

2 καρότα 

2 κλων. σέλερι 

2 σκελ. σκόρδο 

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 συσκ. ντομάτες 

1 φλ. κρασί 

1 φλ. γάλα

2 δαφνόφυλλα

Θυμάρι

2 κλων. μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι.

Για το ταψί

1 συσκ. λαζάνια 

1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι 

2 τεμάχιο/ια φρέσκια μοτσαρέλα 

Λίγο ελαιόλαδο

Για την κρέμα

1½ lt γάλα

6 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. βούτυρο

2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα 

1 αυγό 

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.

H σάλτσα

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.

Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του  και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.

Την αφήνουμε  να έρθει σε σημείο βρασμού.

Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει  και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.

Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

Η κρέμα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).

Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.

Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.

Στο ταψί

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Γίνεται σε στρώσεις

Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρέμα.

Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια.

Μία στρώση σάλτσα.

Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.

Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.

Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.

Ψήσιμο

Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε  και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

πηγη: argiro.gr

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα