Ελαιόλαδο
Το φαρμακείο της κουζίνας μας. Ελαιόλαδο για την χολή, τη καρδιά, τα εγκαύματα και οχι μόνο…
Πολλά έχουν γραφτεί για το ελαιόλαδο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και προσωπικά, στο άρθρο
Ελαιόλαδο. Ισχυρή προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, και φλεγμονές
ανέλυσα τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Σήμερα θα ξανά ασχοληθώ με το ελαιόλαδο, στα πλαίσια του φαρμακείου της κουζίνας με απλές συνταγές για επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Πέραν του ότι το ελαιόλαδο, είναι
αντιφλογιστικό,
αποφρακτικό,
αντιαναιμικό,
αντιδηλητηριώδες,
επουλωτικό,
θερμαντικό,
ηπατικό,
χολαγωγό,
αντιφλογιστικό,
αντιπαρασιτικό,
αντικαρκινικό,
δυναμωτικό,
είναι ιδανικό και για τα εγκαύματα. Έτσι, χτυπάμε ένα ασπράδι ωμού αυγού και προσθέτουμε 25 γραμμάρια ελαιόλαδου και έχουμε μια κρέμα για εγκαύματα κάθε είδους, φλογώσεις και πληγές.
Μπορούμε να το πιούμε για 15 ημέρες 2 φορές την ημέρα επι 7-14 ημέρες, νηστικοί, για τα έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, (μαζύ με την μαστίχα Χίου κάνει θαύματα), για την ελκώδη εντεροκολίτιδα, την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα και την χρόνια σκωληκοειδίτιδα.
Μια άλλη συνταγή για τα εγκαύματα είναι ελαιόλαδο με αλάτι.
3 γραμμάρια αλάτι τα διαλύουμε σε μια κουταλιά σούπας νερό και προσθέτουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο.
Πίνουμε 3 φορές την ημέρα απο μια κουταλία της σούπας με άδειο στομάχι για 3-7 ημέρες.
– Εξωτερικά με επαλείψεις βοηθάει στις φλογώσεις συγκάματα, ηλιοεγκαυματα και εγκαύματα.
Και μία ακόμη πολύτιμη εξωτερική χρήση τους: Γιατροσόφι με αλάτι και ελαιόλαδο, σας απαλλάσσει από τους πόνους
– Εσωτερικά βοηθάει στην γρίπη, σταματά τον βήχα, αποβάλλει τα φλέματα, εδώ το αλάτι είναι πολύτιμο: Πως το αλάτι βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού από βλέννες
– Είναι κατα της σηψαιμίας των εντέρων και της δυσκοιλιότητας.
– Επίσης αποβάλλει τις βλέννες απο τα έντερα, καθώς και τα παράσιτα και τους σκώληκες, οξύουρους, λάμβλιες, ασκαρίδες, έλμινθες.
ΑΠΌΛΥΤΑ σημαντικό, καθώς από Παράσιτα: Πάσχουμε τουλάχιστον οι μισοί χωρίς να το ξέρουμε
– Θεραπεύει την χρονια σκωληκοειδίτιδα: Σημαντική δράση, καθώς αν και την αφαιρούμε ελαφρά τη καρδία, δεν είναι και ότι καλλίτερο: Επιστήμονες ανακάλυψαν τη χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης
– Iση ποσότητα αλατιού και ελαιόλαδου είναι τέλειο πίλινγκ για την κυτταρίτιδα.
Άλλη συνταγή για τα εγκαύματα με το ελαιόλαδο,
που θα πρέπει όμως να την έχουμε ήδη φτιάξει (δεν είναι άμεση και γρήγορη από υλικά από το ντουλάπι της κουζίνας μας), είναι αυτή που ‘φτιαχναν παλιά με το ελαιόλαδο και τον ασβέστη! Ναι, καλά διαβάσατε ασβέστη.
Διαδικασία: 50 γραμμάρια ασβέστη άσβεστο τον διαλύουμε σε 100 γραμμάρια νερό, (τον σβήνουμε με 100 γραμμάρια νερό).
Τον αφήνουμε να διαλυθεί και να κατακαθίσει και παίρνουμε 60 γραμμάρια από το ασβεστόνερο από πάνω και το βάζουμε σε ένα βάζο με 180 γραμμάρια ελαιόλαδο, το αναμειγνύουμε καλά και έχουμε έτοιμη την αλοιφή για τα εγκαύματα.
“Τροφή“: Θυμάμαι αμυδρά σε πολύ μικρή ηλικία τη γιαγιά να φτιάχνει ένα γιατροσόφι (ανάμεσα στα πολλά) με ασβέστη. Δεν μπορώ να θυμηθώ όμως για ποιον λόγο και πως το χρησιμοποιούσαμε. Ενδεχομένως να είναι η παραπάνω συνταγή, αν και δύσκολα θα την έφτιαχνα με τα σημερινά δεδομένα. Όπως και να έχει, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αρθρογράφο, οπότε την κρατώ στην άκρη του μυαλού μου και αχρείαστη να είναι, που λέμε!
Πολλοί θα θυμόσαστε το λάδι με χαμομήλι, το γνωστό χαμομηλόλαδο,
που μας έτριβαν οι μαμάδες μας όταν κρυολογούσαμε.
Στα παλιά τα χρόνια το φτιάχναν σε ποσότητα και το διατηρούσαν σε σκούρα μπουκάλια, για να το έχουν όλο τον χρόνο.
40 γραμμάρια χαμομήλι, το έβραζαν σε 1 κιλό ελαιόλαδο, σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά.
Μια άλλη παραλλαγή γρήγορη είναι να ”τηγανίσουμε” ιση ποσότητα λάδι και χαμομήλι για 10 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά.
Με αυτό το χαμομηλόλαδο κάνουμε εντριβές στα αρθριτικά, ρευματισμούς και στα κρυολογήματα.
Και βέβαια, υπάρχει και η γνωστή πλέον συνταγή όπως και για το βαλσαμόλαδο: Φτιάχνουμε χαμομηλόλαδο!!
Αφέψημα χαμομηλιού και ελαιόλαδο
Σε αφέψημα χαμομηλιού 120 γραμμάρια (περίπου ενα κρασοπότηρο) προσθέτουμε 100 γραμμάρια ελαιόλαδο. Το αφέψημα γίνεται απο 30 γραμμάρια άνθη που βράζουν σε 1 κιλό νερό έως ότου μείνει το μισό.
Αφού ανακατέψουμε καλά το μείγμα το παίρνουμε νηστικοί 2 φορές την ημέρα για 3 ημέρες.
Κατα τις ημέρες της θεραπείας δεν θα πρέπει να τρώμε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Θα παίρνουμε μια δόση το πρωί και την άλλη το μεσημέρι και θα τρώμε μια φορά το βράδυ, κάτι σαν ραμαζάνι μου θυμίζει αυτή η συνταγή.
Την συνταγή χρησιμοποιούσαν για την αποβολή των λίθων απο τα νεφρά, το συκώτι, τα έντερα και τους μικρολίθους της χολής.
Στό άρθρο πιο κάτω αναφέρεται όλη η διαδικασία για την αποβολή των λίθων της χολής και χρειάζεται διαδικασία για να είμαστε σίγουροι οτι οι λίθοι είναι μικρότεροι των 6 χιλιοστών, ώστε να χωρούν να περάσουν απο τον χοληδόχο πόρο.
Μια συνταγή για να θρυμματιστούν οι μεγαλύτεροι λίθοι είναι το αφέψημα απο λεμονόκουπες και ελαιόλαδο.
Λεμονόκουπες 2 κιλά, χωρίς την ψίχα, τις βράζουμε με 2 κιλά νερό ( 4 ποτήρια) έως ότου μείνει το 1/4 δηλαδή ενα ποτήρι νερού.
Παίρνουμε από αυτό το αφέψημα 120 γραμμάρια, ενα κρασοπότηρο, 3 φορές την ημέρα για 15 ημέρες εφ΄ όσον οι λίθοι είναι μεγαλύτεροι των 15 χιλιοστών.
Και μία λίγο διαφορετική συνταγή με τα δύο πολύτιμα υλικά μας Πώς να καθαρίσετε το συκώτι σας με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Kαι τελευταία το ελαιόλαδο είναι αντίδοτο για την δηλητηρίαση από μόλυβδο, την μολυβδίαση, όπως και για την αποβολή του μολύβδου από το σώμα.
100 γραμμάρια ελαιόλαδο 2 φορές την ημέρα για 3 ημέρες.
Εαν εργαζόμαστε με μόλυβδο θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε την τριήμερη αποτοξινωτική θεραπεία κάθε 15 ημέρες.
Αν και πολύ φοβάμαι πως εμείς στην Ελλάδα, που το έχουμε σε αφθονία, απέχουμε αρκετά από το να του δώσουμε την πολύ υψηλή θέση που δικαιωματικά αξίζει και με το παραπάνω:
Ευαγγέλου Μαριάννα – Βιοχημικός Μsc
fytro.wordpress.com