email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Erodium cicutarium – Άγρια χόρτα Περδικονύχι ή Πιρουνάκι και ιδιότητες

διαφήμιση

Erodium cicutarium

Όνομα Φυτού: Erodium cicutarium Άγρια χόρτα: Περδικονύχι ή Πιρουνάκι και ιδιότητες
Ελληνική Ονομασία: Ερωδιός ο Κωνιόμορφος
Λαϊκή Ονομασία: Βελονιά, Καλόγερος, Περδικονύχι, Πιρουνάκι, Χτενάκι
Οικογένεια φυτών: Geraniaceae (Γερανιίδες)

Χαρακτηριστικά Φυτού
Μονοετής πόα ύψους 60cm, με πράσινα, μακρόστενα, οδοντωτά φύλλα, μικρά άνθη με πέντε πέταλα και ροζ σέπαλα και στρογγυλούς καρπούς με αιχμηρά άκρα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, καρποί

Δραστικές Ουσίες: Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.

Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές
Το φυτό εμφανίζει στυπτικές, γαλακταγωγές και αιμοστατικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία της μητρορραγίας και των αιμορραγιών, αλλά και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά των δηγμάτων από ζώα, των φλεγμονών του δέρματος, των πληγών και των εξανθημάτων. Ακόμα το έγχυμα των φύλλων του φυτού εμφανίζει εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά του τυφοειδούς πυρετού, των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας.

Φαρμακευτικές χρήσεις
Σε σχετικές έρευνες του Medical Aćademy of Wrocław αποδείχθηκαν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φυτού. Ακόμη σύμφωνα με πειράματα της Polish Academy of Sciences, Wrocław, το φυτό παρουσιάζει έντονη οιστρογονική και αντι-ιική δράση.

Το σύνολο του φυτού είναι στυπτικό και αιμοστατικό. Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αιμορραγιών. Εξωτερικά, το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως πλύση για δήγματα ζώων, λοιμώξεις του δέρματος κ.λπ.

Να δώσουμε έμφαση και στην περιεκτικότητά του σε Βιταμίνη Κ, που την βρίσκουμε και πως ωφελεί

Άλλες χρήσεις
Τα ροζ λουλούδια είναι μια πολύτιμη πηγή του μελιού (νέκταρ), καθώς επίσης παρέχουν πολλή γύρη. Ακόμη ολόκληρο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πράσινη χρωστική που δεν χρειάζεται διαλυτικά.

Οι ξερές μορφές (ουρές για τους σπόρους) είναι ευαίσθητες στην υγρασία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υγρόμετρα και ως δείκτες για τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, το ξερό φυτό γίνεται σκόνη για να σκονίζονται οι καρπουζόσποροι για την πρόληψη των ασθενειών.

Τρόπος Χορήγησης
Χορηγείται ως στυπτικό, αιμοστατικό και γαλακταγωγό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: των αποξηραμένων φύλλων βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και ως διουρητικό υπό τη μορφή εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων και καρπών εμβαπτίζεται σε βραστό νερό για 5-10min, τρεις φορές την ημέρα).

Εδωδιμότητα
Τα νεαρά φύλλα τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα σαν μυρουδικό. Η συγκομιδή γίνεται την Άνοιξη πριν την ανθοφορία. Είναι νόστιμα και θρεπτικά. Προστίθενται σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες κ.α. Οι τρυφεροί βλαστοί τρώγονται σαν τα σπαράγγια. Η ρίζα τρώγεται και χρησιμοποιείται στο μάσημα σαν τσίχλα.

Προειδοποίηση:
Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια

Περισσότερα θέματα για Βότανα πατήστε εδώ …

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα