Εχετε περάσει η γρίπη και το κρυολόγημα, ωστόσο εσείς συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε από φλέματα στο λαιμό σας;
Τα φλέματα έχουν «κολλήσει» στο λαιμό σας και δεν λένε να φύγουν. Εκτός του ότι είναι κάτι ιδιαίτερα εκνευριστικό και σας ταλαιπωρεί στην καθημερινότητά σας, ανησυχείτε γιατί παραμένουν εκεί.
Το φλέμα είναι ένας τύπος βλέννας, που παράγεται από το αναπνευστικό σύστημα, για να παγιδεύει και να αποβάλλει ερεθιστικούς παράγοντες, όπως σκόνη, αλλεργιογόνα ή βακτήρια. Αν και κάποια παραγωγή βλέννας είναι φυσιολογική, η υπερβολική βλέννα μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση ότι έχετε φλέματα που είναι διαρκώς κολλημένα στον λαιμό σας.
Οι πιο συχνές αιτίες για τα φλέματα
Παρακάτω μπορείτε να δείτε συνήθεις αιτίες υπερβολικού φλέματος.
Οπισθορινική ενστάλαξη: Η περίσσεια βλέννας από τα ιγμόρεια στάζει στο πίσω μέρος του λαιμού, οδηγώντας σε ερεθισμό του λαιμού και συχνή κάθαρση.
Λοιμώξεις: Καταστάσεις όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και η ιγμορίτιδα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας.
Αλλεργίες: Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη γύρη, τη σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα καθώς το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει τα αλλεργιογόνα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση οξέος στο στομάχι μπορεί να ερεθίσει το λαιμό, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή βλέννας.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα ερεθίζει την αναπνευστική οδό, αναγκάζοντας το σώμα να παράγει περισσότερη βλέννα για την προστασία των αεραγωγών.
Χρόνιες παθήσεις: Καταστάσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) μπορεί να προκαλέσουν συνεχή υπερπαραγωγή βλέννας.
Τα φάρμακα που θα σας βοηθήσουν
Αποσυμφορητικά: Φάρμακα όπως η ψευδοεφεδρίνη βοηθούν στην μείωση του ρινικού οιδήματος και της παραγωγής βλέννας.
Αντισταμινικά: Χρήσιμα για το φλέμα που προκαλείται από αλλεργίες, τα αντισταμινικά όπως η λοραταδίνη μπορούν να μειώσουν την αντίδραση του σώματος στα αλλεργιογόνα.
Αποχρεμπτικά: Φάρμακα όπως η γουαϊφενεσίνη λεπταίνουν τη βλέννα, κάτι που διευκολύνει τον βήχα και τον καθαρισμό του φλέματος από τον λαιμό.
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs): Για τη βλέννα που σχετίζεται με την παλινδρόμηση, οι PPIs μειώνουν το οξύ του στομάχου, ελαχιστοποιώντας τον ερεθισμό του λαιμού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φάρμακο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για την κατάστασή σας.
Φλέματα στο λαιμό: Τι μπορείτε να κάνετε
Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και σπιτικές θεραπείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αίσθηση του συνεχούς φλέματος στον λαιμό, όπως:
Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην αραίωση της βλέννας, καθιστώντας ευκολότερη την απομάκρυνσή της από τον λαιμό. Τα ζεστά υγρά όπως το τσάι και οι διαυγείς σούπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά.
Χρησιμοποιήστε υγραντήρα: Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και να αυξήσει την παραγωγή βλέννας. Ένας υγραντήρας προσθέτει υγρασία στον αέρα, βοηθώντας να διατηρείται η βλέννα λεπτή και λιγότερο κολλώδης.
Εισπνοή ατμού: Μπορεί να χαλαρώσει τη βλέννα, παρέχοντας άμεση ανακούφιση. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε ένα μπολ με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αναπνεύστε πάνω από τον ατμό για 5-10 λεπτά.
Αποφύγετε τα ερεθιστικά: Κόψτε το κάπνισμα (αυξάνει την παραγωγή φλέματος και ερεθίζει τον λαιμό). Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε αλλεργιογόνα (χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα και αποφύγετε γνωστά αλλεργιογόνα).
Προσαρμόστε τη διατροφή σας: Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας κάνουν να παράγετε φλέμα (τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να πυκνώσουν τη βλέννα). Ενσωματώστε αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το σκόρδο, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την παραγωγή βλέννας.
Ανυψώστε το κεφάλι σας ενώ κοιμάστε: Αν κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά, μπορεί να αποτρέψετε τη συσσώρευση φλέματος στον λαιμό σας, ειδικά εάν αιτία είναι η οπισθορινική ενστάλαξη ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Απαλός καθαρισμός λαιμού: Αν καθαρίζετε πολύ δυναμικά και σκληρά τον λαιμό σας, μπορεί να τον ερεθίζετε ακόμα περισσότερο και να έχετε ακόμη περισσότερη παραγωγή φλέματος. Αντίθετα, δοκιμάστε να καταπίνετε ή να πίνετε νερό για να καθαρίσετε το φλέμα πιο ήπια.
Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα φλέματος
Το χρώμα του φλέματος μπορεί να παρέχει ενδείξεις για την υγεία σας:
Διαυγές: Φυσιολογική, υγιής βλέννα. Ακόμα κι έτσι, η υπερβολική παραγωγή βλέννας, μπορεί να υποδεικνύει αλλεργίες ή ιογενείς λοιμώξεις.
Λευκό: Συχνά εμφανίζεται σε ιογενείς λοιμώξεις ή μικρή ρινική συμφόρηση.
Κίτρινο ή πράσινο: Μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη ή πιο προχωρημένη ιογενή λοίμωξη.
Κόκκινο ή ροζ: Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το αίμα στη βλέννα, συχνά λόγω ερεθισμού ή βήχα. Οι επίμονες ή μεγάλες ποσότητες αίματος θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό.
Καφέ ή μαύρο: Συχνό φαινόμενο στους καπνιστές ή σε άτομα που εκτίθενται σε ρύπους. Εάν δεν καπνίζετε αλλά παρατηρείτε σκουρόχρωμη βλέννα, συμβουλευτείτε γιατρό.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
1. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να πυκνώσουν τη βλέννα σε ορισμένα άτομα. Τα πικάντικα τρόφιμα και τα σνακ με ζάχαρη μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αυξημένη παραγωγή φλέματος.
2. Η αφυδάτωση μπορεί να πυκνώσει τη βλέννα, καθιστώντας πιο δύσκολη την απομάκρυνσή της από τον λαιμό. Η επαρκής και διαρκής ενυδάτωση διατηρεί πιο λεπτή τη βλέννα.
3. Το συνεχές καθάρισμα του λαιμού μπορεί να ερεθίσει τον λαιμό και να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή φλέματος. Ο απαλός καθαρισμός ή το να πιείτε νερό είναι μια καλύτερη εναλλακτική.
4. Εάν η περίσσεια βλέννας επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως έντονος βήχας, αίμα στη βλέννα ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε γιατρό για σωστή αξιολόγηση.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή φωτό: Envato