ξαρση στα κρούσματα στα παιδιά –Ποια τα συμπτώματα – Πότε να πάτε το παιδί σας στο νοσοκομείο
Για την αύξηση των περιστατικών του στρεπτόκοκκου σε ενήλικες και παιδιά, μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου.
Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση περιστατικών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Αν και η αύξηση αυτή αφορά όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς μικρών παιδιών, κάτω των 10 – 12 ετών, καθώς αυτά είναι και πιο ευάλωτα στο μικρόβιο σύμφωνα με το healthstat.gr.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε
Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε. Υπάρχουν πολλά είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις που εμφανίζονται σε ανθρώπους προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο Α.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο, αλλά αντιβίωση η οποία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τη λοίμωξη.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Σύμφωνα με την δρ. Ψαλτοπούλου, το 2023 σημειώθηκαν περίπου 100 περιστατικά σε ενήλικες και παιδιά, με 25% πιθανότητα θανάτου. Η ίδια πρόσθεσε ότι και για το 2024 τα νούμερα φαίνεται να είναι αντίστοιχα.
Η μετάδοση συνήθως γίνεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου θεωρούνται μη ειδικά, είναι δηλαδή συμπτώματα που μπορούν να μας παραπέμψουν σε διάφορες άλλες κοινές λοιμώξεις. Υπάρχει ειδικό στρεπ τεστ που μπορεί να επιβεβαιώσει τη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο.
«Συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί», εξήγησε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Ριζά.
Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
Πονόλαιμος
Ρίγη
Μυϊκοί πόνοι
Κόπωση
Πυρετός
«Παρόλο που η εξέταση είναι πάρα πολύ απλή, είναι ακριβής και όντως υπάρχει και η αντιβίωση, η οποία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τη νόσο, αλλά κάποιοι καθυστερούν. Μεγαλύτερη προσοχή θέλει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10-12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται», πρόσθεσε η επιδημιολόγος, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους», κατέληξε η δρ. Ψαλτοπούλου.