email: [email protected]
κινητό: 693 486 8098 Τάσος

Το Μανιτάρι Που Μπορεί Να Σε Σκoτώσει: Η Απειλή του Death Cap

διαφήμιση

Death Cap

Το Μανιτάρι Που Μπορεί Να Σε Σκοτώσει: Η Θανάσιμη Απειλή του Death Cap Τα μανιτάρια είναι για πολλούς μια αγαπημένη λιχουδιά της φύσης, ωστόσο, κάποια από αυτά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια είναι το λεγόμενο “death cap” (Amanita phalloides), το οποίο ευθύνεται για το 90% των θανάτων που σχετίζονται με δηλητηρίαση από μανιτάρια παγκοσμίως, με πάνω από 100 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωσή του. Το death cap είναι φαινομενικά αθώο, με το χαρακτηριστικό λευκό ή κιτρινοπράσινο χρώμα του και καπέλο που μπορεί να φτάσει από 4 έως 16 εκατοστά σε πλάτος. Το επικίνδυνο μέρος του death cap είναι τα τοξικά του συστατικά, και συγκεκριμένα οι αματοξίνες (amatoxins), οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς Δρουν οι Αματοξίνες Οι αματοξίνες είναι ανθεκτικά μόρια που δεν καταστρέφονται εύκολα με το μαγείρεμα, την κατάψυξη ή την ξήρανση. Αφού καταναλωθούν, διέρχονται μέσω του εντερικού τοιχώματος και εισέρχονται στο αίμα, προκαλώντας βλάβες σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Οι αματοξίνες αναστέλλουν τη δράση των ενζύμων RNA πολυμεράση, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή των πρωτεϊνών που χρειάζονται τα κύτταρα για να λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, αναστέλλεται η παραγωγή ουσιών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αιμορραγίες. Στα νεφρά, οι αματοξίνες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα υγρά και να παράγει ούρα. Ωστόσο, το συκώτι είναι το όργανο που πλήττεται περισσότερο, καθώς εκεί συσσωρεύονται οι τοξίνες και προκαλούν καταστροφή των κυττάρων του. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και τελικά θάνατο.

Γιατί Είναι Τόσο Θανατηφόρα τα Death Caps; Η επικινδυνότητα των death caps οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πρώτον, το μανιτάρι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωριστεί, ειδικά όταν είναι νεαρό, καθώς μοιάζει με άλλα βρώσιμα μανιτάρια, όπως τα μανιτάρια στρό (straw mushrooms) ή τα puffballs. Επιπλέον, τα death caps έχουν μεγάλη εξάπλωση. Παρότι είναι αυτόχθονα της Ευρώπης, πλέον βρίσκονται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, λόγω της μεταφοράς τους μέσω των ριζών ευρωπαϊκών δέντρων που φυτεύτηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Παρά την επικινδυνότητά τους, οι αματοξίνες δεν φαίνεται να παρέχουν κάποιο πλεονέκτημα στην ανάπτυξη του μανιταριού. Είναι δευτερεύοντες μεταβολίτες, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη ή την επιβίωση του μανιταριού.

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια που παραμένει για τους επιστήμονες είναι γιατί τα death caps εξελίχθηκαν ώστε να παράγουν αυτές τις τοξίνες. Αντιμετώπιση Δηλητηρίασης από Death Cap Παρόλο που τα death caps είναι εξαιρετικά τοξικά, υπάρχει ελπίδα για όσους δηλητηριαστούν, εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα. Μέχρι και το 90% των ασθενών μπορεί να επιβιώσει, αν λάβει σωστή θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει συνεχή χορήγηση υγρών μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης για την απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι οι γιατροί πώς να αναγνωρίσουν και να θεραπεύσουν τη δηλητηρίαση από death cap, καθώς τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλες μορφές τροφικής δηλητηρίασης, και τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέρες μετά την κατανάλωση.

Συμπέρασμα Τα μανιτάρια death cap αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες απειλές για τους συλλέκτες μανιταριών παγκοσμίως. Η ικανότητά τους να μιμούνται βρώσιμα μανιτάρια και η αργή εκδήλωση των συμπτωμάτων τα καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Παρά την αυξανόμενη γνώση της ιατρικής κοινότητας, είναι κρίσιμο οι συλλέκτες να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν αυτά τα θανατηφόρα μανιτάρια.

Όταν υπάρχει αμφιβολία, η καλύτερη πρακτική είναι πάντα η αποφυγή κατανάλωσης, καθώς η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από την περιέργεια ή την απόλαυση ενός γεύματος από άγρια μανιτάρια.

Ειδήσεις σε ετικέτες

Σχετικά άρθρα